Home
KNJIGE TEKSTOVI LINKOVI KONTAKT KUPOVINA
 

 

 

 
 
LOBANJA I KOST , TAJNO DRUŠTVO KOJE UTIČE NA KADROVSKU POLITIKU SAD
 
Škola budućih vođa
 
 
Dubravka SAVIĆ
 
 
Članovi društva, Buš stariji zaokružen
Članovi društva, Buš stariji zaokružen
 

Na samoj granici Amerike i Kanade na reci Sen Lorens leži Ostrvo jelena. Jedno od hiljadu ostrva arhipelaga kojim krstare milioni turista, oku radoznalaca dostupno je samo spolja. Ostrvo jelena pruža gostoprimstvo tek šačici odabranih koji, iz generacije u generaciju, na 160.000 kvadratnih metara kopna, 177 godina potvrđuju privrženost bratstvu „Lobanja i kosti“ začetom u studentskim danima, na američkom univerzitetu Jejl.
Ostrvo je vlasništvo trusta „Rasel“, nazvanog po osnivaču, generalu Vilijemu Hantingtonu Raselu. On je, ujedno, sa Alfonsom Taftom, 1832. godine osnovao i „Lobanju i kosti“, novu verziju tajnih studentskih društava, kakva su ranije začeta u Nemačkoj.
Od tada, u elitnoj školi „budućih lidera“, čiji je moto: „Za Boga, za državu i za Jejl“, grupa najprobranijih među probranima okuplja se iza simbola - lobanje sa prekrštenim kostima, iznad broja 322. Samo probranih 15 studenata svakog proleća, kao i 16. aprila protekle godine, pozvano je u „Grobnicu“, kameno utvrđenje bez prozora, na ritual inicijacije u bratstvo. Budući članovi vrbuju se iz redova onih koji najviše obećavaju, posebno iz Političke unije Jejla, univerzitetskih novina, sportskih i kulturnih klubova, da bi, kada diplomiraju, postali doživotni članovi.
Ron Rozenbaum, nekadašnji student Jejla, kasnije kolumnista „Njujork obzervera“, decenijama je bio opsednut da prodre u tajne društva kome, kaže, nije pripadao:
- Stalno sam prolazio pored „Grobnice“, živeo sam nedaleko od tog kamenog bunkera. Prilikom noćnih inicijacija odatle su dopirali jecaji i šapati... - pričao je on jednoj američkoj TV.
Rozenbaum je otkrio da je uspeo da se uvuče u grobnicu, gde je prisustvovao ritualnoj inicijaciji koju je uporedio sa scenama iz Harija Potera. Stari članovi „Kosti“
uvodili su kandidate jednog po jednog, u rituale koji su podrazumevali kostime, lobanje, kovčeg... Najbizarniji deo bio je poveravanje detalja iz intimnog života pred ostalim članovima:
- Sva ta opsednutost smrću, kostima, ležanjem u sanduku,smišljena je da im pruži osećaj da je život kratak. Možete ga proživeti, ako ste privilegovani, uživajući i ne čineći ništa, ili možete da pružite svoj doprinos - kaže Rozenbaum.
Bivša studentkinja Jejla Aleksandra Robins, autorka knjige „Tajne iz grobnice“, smatra da je poenta da se među tih 15 ljudi, do završetka studiranja, stvori tako bliska veza da bi kasnije otkrivanje tajni značilo izdaju 14 najbližih prijatelja. Nijedan član javno nije priznao pripadnost „Kostima“.
- Svako zna sve o svakome, i to je način zaštite - kaže ona.
Ovaj ekskluzivni klub nema nikad više od oko 800 živih članova. Veliki broj članova „Kostiju“ stigne do najviših pozicija, što je i glavni cilj - postaviti što više članova na mesta moći - predsednika, šefova kabineta, sudija Vrhovnog suda, direktora velikih kompanija, špijuna, senatora..
Bratstvu „Lobanja i kosti“ pripadali su američki predsednici Vilijam Taft, oba Buša, senator Džon Keri, osnivač magazina „Tajm“ Henri Lus, diplomata i savetnik predsednika Averel Hariman, član američkog vrhovnog suda Poter Stjuart, aktuelni Obamin ekonomski savetnik Astan Golzbi. Doskorašnji predsednik Buš je pozvao pet bivših „kostiju“ u svoju administraciju, a istorijskim trenutkom društva smatra se onaj kada su za predsednika SAD „trčala“ dva člana - Džordž Buš i Džon Keri.
Do pre dvadesetak godina, bio je to ekskluzivno muški klub, članstvo je često išlo s kolena na koleno. Danas su u njemu i žene, i multikulturan je. Do sedamdesetih godina prošlog veka imena članova društva nisu bila tajna. Ali, sada jesu.
Obavezujući se jedan prema drugom, članovi uče posvećenost zajednici, pre svega, onoj začetoj u „Lobanji i kostima“. Mnogo je, stoga, više teorija zavere, fikcije i skepse koja okružuje bratstvo, nego pouzdanih saznanja o društvu. „Kosti“ su imale zapaženo mesto u filmu o CIA „Dobri pastir“, lik iz stripa „Simpsonovi“ Montgomeri Berns je takođe član...
CIA je 2007. godine izdala saopštenje kojim opovrgava da je društvo „Lobanja i kosti“ bilo njen „inkubator“.

DŽORDŽ BUŠ STARIJI - PRIVREMENI
Članovi „Kostiju“ dobijaju nadimke. Dugi Đavo je obično najviši član, Boaz kapiten tima, mnogi nadimci su inspirisani literarnim likovima, poput Hamleta. Džordž Buš stariji bio je Magog, što je nadimak rezervisan za člana sa najviše seksualnog iskustva. Džordž Buš mlađi u studentskim danima nije mogao da se odluči, pa mu je ostao nadimak Privremeni.

eXTReMe Tracker

Search Engine Optimization and Free Submission