Home
KNJIGE TEKSTOVI LINKOVI KONTAKT KUPOVINA
 

 

 

 
 
BiH: Ravašde privatizovao Ambasadu u Kuvajtu
 
http://www.fokus.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1022:ravade-privatizovao-ambasadu-u-kuvajtu&catid=18:dan-i-no&Itemid=153
 

Jasin Ravašde privatizovao je Ambasadu BiH u Kuvajtu!
Na ovaj zaključak upućuje pismo, koje je Ministarstvu spoljnih poslova BiH dostavila savjetnica u Ambasadi Enisa Komar, žaleći se na torturu ambasadora Ravašdea.
U tom pismu, kako prenose mediji, Komarova je navela da Ravašde svjesno krši zakon, jer prostorije Ambasade daje na korištenje potpunim strancima, dok je službenicima ograničio pristup službenoj elektronskoj pošti i zabranio telefoniranje van Kuvajta. I ne samo to! Ravašde je Komarovoj zaprijetio da će je s lisicama na rukama vratiti u Sarajevo, poručivši joj da se ne igra s njim jer je spreman na sve.
Jasin Ravašde, i prije izbijanja ovog skandala, bio je predmet rasprava u ovdašnjoj javnosti, ponajprije zbog činjenice da je kao rođeni Jordanac i dugogodišnji predstavnik brojnih kuvajtskih preduzeća u BiH, jedno vrijeme i dopisnik tamošnje novinske agencije KUNA, imenovan za ambasadora BiH u Kuvajtu! Na to je nebrojeno mnogo puta ukazivao i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Dževad Galijašević, koji za Ravašdea tvrdi da je zbog bliskog prijateljstva s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, Harisom Silajdžićem, dospio u diplomatiju BiH.
- Riječ je o osobi u čijoj je biografiji sumnjivo baš sve, počev od imena i prezimena. Ne treba smetnuti s uma činjenicu da se njegovo ime nalazi na listi od preko 700 naturalizovanih lica, koji su na sumnjiv način došli do državljanstva BiH. Taj spisak svojevremeno su napravili obavještajci NATO - kazao je Galijašević.
Na strani 59 pomenutog izvještaja, pod rednim brojem tri u dijelu koji se odnosi na državljane Jordana, navedeno je ime Jasina Ravašdena, sina Abed Rabe i majke Majef, rođenog 14. maja 1956. godine u Aji u Jordanu. Obavještajni izvori navode da je pomenuto lice dobilo državljanstvo BiH na osnovu odluke Centra službi bezbjednosti Sarajevo, pod brojem 19/13-200-85 od 2. novembra 1995. godine, potpisanu od strane tadašnje šefice odjeljenja u CSB Mirsade Žutić-Beganović. Ova odluka, navode isti izvori, utemeljena je u odluci MUP RBiH, pod brojem 07/2-204-1055 od 25. oktobra 1994. godine, kojom je imenovanom odobren prijem u državljanstvo, o čemu je MUP RBiH  aktom pod brojem 07/2-204-1055 od 31. oktobra 1994. godine obavijestio CSB Sarajevo. U evidenciji rođenih, međutim, navedeno je ime Jasin Ravašde, kao mjesto rođena stoji Aj Karak, ime oca Abed a ime majke Marijam, prezimena Bošnjak.
Ravašde se tokom svog boravka u BiH, po riječima Galijaševića, predstavljao i portparolom svih kuvajtskih investicija u BiH.
- Ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog toga taj čovjek nikako ne bi mogao da bude predstavnik BiH u Kuvajtu, jer je u sukobu interesa - naveo je Galijašević.
Kako je Ravašde imenovan za ambasadora u Kuvajtu i zbog čega, interesuje i člana Zajedničke parlamentarne komisije za spoljnu politiku Milicu Marković, koja je "Fokusu" rekla da će Komisija zatražiti informaciju o tome ko sve predstavlja BiH u svijetu.
- Jasin Ravašde je najdrastičniji primjer, blago rečeno, čudnog sastava diplomatske mreže BiH. Smatram da je stanje u kompletnoj mreži izuzetno loše, te da je potpuno opravdano nepovjerenje srpskog naroda prema ovakvim kadrovima u DKP - navela je Markovićeva, naglasivši da se većina ambasadora ponaša kao isključivi predstavnik bošnjačkog naroda.
Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić najavila je da će u dogovoru s resornim ministrom Svenom Alkalajem, najvjerovatnije, uskoro biti poslata interna revizija ovog ministarstva u Kuvajt kako bi ispitali navode o mobingu u Ambasadi BiH u toj zemlji.
- Kao što je bio slučaju u Beogradu, gdje je već provedena interna revizija, nadam se da će se Alkalaj saglasiti da pošaljemo internu reviziju u Kuvajt, koja će utvrditi da li se mobing tamo zaista dešava ili ne - rekla je Trišić-Babićeva.

TRIFUNOVIĆ: Terorista na platnoj listi
Bivši prvi sekretar Misije BiH pri UN u Njujorku Darko Trifunović kazao je da su diplomatska predstavništva BiH u svijetu u većini slučajeva zloupotrijebljena od strane bošnjačkih političara, koje je pregazilo vrijeme. On je podsjetio da je i sam bio žrtva jakog bošnjačkog lobija, koji ga je otjerao s posla samo zbog toga što je otkrio niz nepravilnosti u radu ove misije. Trifunović je, podsjetimo, otkrio da se na platnom spisku Misije nalazi tajanstveni ministar savjetnik Safet Ćatović, koji je jedno vrijeme u SAD istupao kao portparol navodne humanitarne organizacije "Benevolencija međunarodna fondacija", a kojoj je kasnije zabranjen rad zbog veza s terorizmom. Isti čovjek u avgustu 2001. godine vodio je "ljetni džihad kamp" u Pensilvaniji, a sve su glasnija upozorenja zapadnih obavještajnih službi da se pod tim imenom krije niko drugi do komandant "El mudžahedin" odreda, Alžirac Abu al-Meali.

eXTReMe Tracker

Search Engine Optimization and Free Submission